Gljive

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Astarot
Postovi: 202
Pridružio se: Pet Avg 12, 2011 12:24 am

Gljive

Postod Astarot » Pon Maj 28, 2012 9:52 pm

Evo da otvorim jos jedan topic. Ova stvorenja su svuda oko nas i nalaze se u skoro svim godisnjim dobima. Nisu zanemarljiva sa aspekta dobre hrane a i dobar deo njih je lekovit.
Nazalost ima i jedan deo njih koje su vrlo otrovne, stoga potreban je i izuzetan oprez. Nema opsteg pravila kako da se utvrdi da li je gljiva otrovna. Zato je potrebno poznavati svaku vrstu izuzetno dobro. Ako se pojavi i najmanja sumnja u jestivost zaobidjite je, cekaju vas druge gljive.
Takodje bih napomenuo da treba brati samo zdrave gljive, jer i jestivim vrstama moze doci do trovanja ako je krenuo proces truljenja. Nesto slicno kao trovanje pokvarenim mesom
I na kraju kada sretnete otrovne vrste, ne unistavajte ih imaju i one svoju svrhu. Cak su neke od najlepsih iz roda otrovnih, divite se njenoj lepoti i ostavite je.

Korisnikov avatar
sumarvl
Postovi: 154
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 3:06 pm
Lokacija: Vlasotince

Re: Gljive

Postod sumarvl » Pon Maj 28, 2012 10:56 pm

jedno obavestenje, Bukovace su krenule u ogromnim kolicinama na panjevima bukovih stabala i oborenim deblima. Vece kolicine se vrlo lako mogu obariti u slanoj vodi ,procediti i ostaviti u zamrzivac za vremena kada je nestasica. Najbolje je pakovati u flasama od sokica od 0,5 L sa sirokim grlom , nema sanse da se navuku neki drugi mirisi.

Astarot
Postovi: 202
Pridružio se: Pet Avg 12, 2011 12:24 am

Re: Gljive

Postod Astarot » Pon Maj 28, 2012 11:05 pm

Evo da pocnem sa jednom od najukusnijih gljiva iz roda amanita. Nazalost u ovom rodu su nase najukusnije ali i nase najotrovnije gljive.
Uz malo opreza lako je obezbediti ukusan obrok.

Amanita caesarea

Narodna imena: blagva, kajmakcara, jajcara, popadija, kneginja, knega, rujnica

Staniste: listopadne i vrlo retko cetinarske tople sume. Ne raste na nadmorskim visinama iznad 800 metara.
Velicina: Sesir precnika do 18cm, visina drske do 13cm
Listici: slobodni ne dodiruju drsku
Vreme rasta: jul-oktobar

Za ovu gljivu su znali jos i stari rimljani. Kao i sve gljive iz roda amanita i ona raste iz povojnice oblika jajeta.Karaktersitican je njen narandzasti sesir koji je po obodu reckav i na kojem se ponekad mogu naci tragovi povoja. Drska i listici su joj zute boje, na sta posebno treba obratiti paznju. Na drsci se nalazi zuta suknjica.Spore u masi su joj bele.
Pripada mediteranskim vrstama ali se nalazi u nasim krajevima, najsevernije u okolini Beograda. Nije retka ni u zapadnoj i istocnoj Srbiji.

Ponekad se moze pomesati sa muharom (Amanita muscaria), koja se ponekad javlja bez karaktersiticnih belih tackica po sesiru. Ali kod muhare su drska i listici uvek bele boje.
Evo i fotografija ove gljive u ranim fazama rasta

Mlada kada se pojavljuje iz jajeta

Slika

Gljiva u srednjoj fazi rasta

Slika

Odrasle gljive

Slika

Korisnikov avatar
StepenWolf
moderator
Postovi: 2443
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:34 pm
Lokacija: kafanče u benzovom bloku

Re: Gljive

Postod StepenWolf » Pon Maj 28, 2012 11:45 pm

Uz prihvatanje odgovornosti za offtopic, jedino zelim da kazem da sam skinuo kapu zbog pokretanja ovakve teme :text-bravo:

Astarot
Postovi: 202
Pridružio se: Pet Avg 12, 2011 12:24 am

Re: Gljive

Postod Astarot » Uto Maj 29, 2012 12:34 am

Evo odmah i gljive koju ljudi najcesce zamene za blagvu

Amanita muscaria

Narodno ime: Muhara

Staniste: listopadne i cetinarske sume, raste na vecim nadmorskim visinama
Velicina: precnik sesira do 20cm, visina drske do 15cm
Listici: Slobodni ne dodiruju drsku
Vreme rasta: jul-novembar

Muhara je jedna od najlepsih gljiva, ali nazalost i otrovna. Kao i sve amanite raste iz jajeta. Klobuk je crvene boje, i ako gljiva raste u cetinarskim sumama crveniji je nego u listopadnim sumama. Na klobuku se najcesce nalaze bele pege koje su ostaci ovoja. Ponekad kisa moze da ih spere i onda je nepazljivi sakupljaci pomesaju sa blagvom. Drska i listici su bele boje. Na drsci se nalazi suknjica, koja je po rubu zvezdasto nareckana. Spore u masi su bele.

Muhara sadrzi otrov muskarin. Prvi simptomi trovanja javljaju se 2 do 4 sata posle konzumiranja u vidu pospanosti, nemira, poremecaja sluha, stanje opijenosti, razdrazljivosti i halucinacije. Trovanje se uglavnom ne zavrsava kobno kod zdravog coveka, ali moze da ostavi organizam

Slika

Evo i fotografije gde se bolje vidi nareckanost suknjice. Kod blagve suknjica nema ovakvu nareckanost

Slika

Astarot
Postovi: 202
Pridružio se: Pet Avg 12, 2011 12:24 am

Re: Gljive

Postod Astarot » Čet Jun 07, 2012 10:51 pm

Jedna od najpopularnijih i cestih gljiva

Cantharellus cibarius

Narodno ime: Lisicarka, zutica, zujkica, lisicica, lisica, lisicara, kajsijevaca,
Staniste: raste u svim tipovima suma, ja je licno nisam nalazio u cisto cetinarskim sumama
Velicina: Sesir 3-10 cm u pocetku ravan sa lagano talasastom ivicom , kasnije ceo talasast i ulegnut u sredini. Drska visine 3-8cm debljine 0,5-1,5cm.
Listici: uzani , nepravilno račvasti , žuti , silaze niz dršku
Vreme rasta: jun-oktobar

Ovo je veoma cesta i kvalitetna gljiva. Meso joj ima vocni miris (blagi miris kajsije). Gljiva se cesto nalazi uz drvece ali nikad ne raste iz drveta vec iz zemlje.
Moze se pripremati na razne nacine, mada treba izbegavati susenje jer onda gubi dosta od svog mirisa. Moze se jesti i sirova mada joj je onda opor ukus. Treba je dobro zvakati jer je teska za probavu. Sadzi kalijum, koji je vazan za probavu, srce, misice i nerve, kao i kalcijum koji je potreban kostima. Osim toga, lisicarka sadrži i magnezijum, važan za srce i krvotok, fosfor, za mozak, i vitamin D, takodje za kosti.

Mora dobro sazvakati, u suprotnom citavi komadi prolaze kroz zeludac i creva, a u najgorem slucaju ona se talozi u debelom crevu na jednom mestu.

Slicna joj je Lazna lisicarka (Hygrophoropsis aurantiaca) koja je takodje jestiva ali slabijeg kvaliteta. Ina je vise narandzasta. Treba obratiti paznju da se ne pomesa sa Zavodnicom (Omphalotus olearius), koja uvek raste iz panja, ili iz zile koja je pod zemljom. Drska i klobuk joj nisu spojeni kao kod lisicarke, uvek se vidi jasna razlika.

Slika

OPREZ!!!!: evo sad dok sam lutao netom nadjoh podatak da neki autori laznu lisicarku (Hygrophoropsis aurantiaca ) smatraju nejestivom. Stoga treba je smatrati nejestivom od sad pa nadalje i ubuduce. Zlatno pravilo za gljive je proveravajte sto vise izvora informacija, jer su duho bile malo poznate i neke vrste koje su se dugo smatrale jestivim vrstama svrstane su u nejestive vrste.

Korisnikov avatar
To3a
Postovi: 76
Pridružio se: Sub Feb 04, 2012 12:20 am
Kontakt:

Re: Gljive

Postod To3a » Čet Jun 07, 2012 11:09 pm

A jel i ta zavodnica mirise na kajsije?

Astarot
Postovi: 202
Pridružio se: Pet Avg 12, 2011 12:24 am

Re: Gljive

Postod Astarot » Čet Jun 07, 2012 11:32 pm

A evo i odmah zavodnice koja moze biti zamenjena za lisicarku

Omphalotus olearius

Narodna imena: zavodnica, maslinova gljiva, blagara

Staniste: Raste u manjim ili vecim grmovima na panjevima, uz panjeve prividno na tlu (iz korenja), neretko i u podnozju jos zivog, ali bolesnog stabla. Pojavljuje se na raznom belogoričnom drvecu (najvise voli hrast, pitomi kesten i bukvu), a u mediteranskim krajevima je cesta na drvetu maslina.

Velicina: sesir 5-15 cm u najranijoj mladosti malo ispupcen, ubrzo levkast, sa ivicama sesira podvrnutima prema unutra. U starosti se ivice sesira izravnaju i uzdignu prema gore, a neretko i ispucaju. Kozica sesira glatka, debela, svilenasta, sa vlakancima, manje-vise sjajna. Moze biti narandzastosmedje, zutonarandzaste ili okerridje boje, a u starosti moze i da pocrni. Drska visoka do 15 cm, debljine do 2.5 cm. Ima vrlo promenljiv oblik, valjkasta, najcesce je vijugava, odnosno zavrnuta bar u jednom delu. Pri vrhu obicno deblja, a u bazi se malo suzava. Cesto je eksentricno postavljena u odnosu na sesir. Glatka ili vlaknasta, ponekad sa uzduznim brazdama. Puna, tvrda, iste boje kao i sesir a moze da bude i malo svetlija.

Listici: Tanki, gusti, nejednako dugi, silazni, dugo se spustaju po drsci, na pojedinim mestima se mogu racvati. Zutonarandzasti ili narandzasti, kasnije postanu braon i na kraju izblede zbog belog praha (spore koje ispadnu).

Vreme rasta: Ja je nalazim vec u maju pa sve do jeseni, a na primorju raste i do zime.

Gljiva je otrovna i treba biti oprezan da se ne pomesa sa lisicarkom.Lisicarka nema guste listice, vec debele plitke prutice, takodje ne raste u velikim grmovima na drvetu, već pojedinacno iz tla.
Zanimljivo je da zavodnica poseduje dosta fosfora i zato je fluorescentna. Kazu da mogu da se vide po noci kako svetle na panjevima, ali samo stariji primerci.

Slika

Astarot
Postovi: 202
Pridružio se: Pet Avg 12, 2011 12:24 am

Re: Gljive

Postod Astarot » Pon Avg 13, 2012 10:18 pm

Evo jedne koju treba izbegavati po svaku cenu

Amanita phalloides

Narodno ime : zelena pupavka

Staniste:Listopadne i mesane sume
Velicina: Sesir precnika do 12cm, drska visine do 10cm
Listici: slobodni ne dodiruju drsku, bele boje
Vreme rasta: jul-novembar

Nasa najotrovnija gljiva!!!

Raste iz jajeta, kao i mnoge druge iz roda amanita. Kada se razvije plod, sesiric ima bledomaslinastu boju, i tamniji je u centru. Sesir je u pocetku zvonast, a kako gljiva stari postaje ravan. Listici su bele boje i ne dodiruju drsku. Drska je bele boje i ima trajnu suknjicu na sebi. Drska raste iz "vrecice". Ovu suknjicu, boju listica i vrecicu treba dobro upamtiti, jer neki beraci mogu da je zamene sa sampinjonima koji su jestivi. Medjutim sampinjoni nemaju suknjicu, ne rastu iz jajeta (nema vrecice) i listici im nisu bele boje.
Prvi simptomi trovanja se javljaju posle 6-8 sati posle konzumiranja, a kazu da to moze da bude i posle 24 sata. Tada je kasno za ispiranje zeluca posto su njeni otrovi usli u krv. Pupavka poseduje nekoliko vrlo jakih otrova i svaki deluje na druge organe. Uglavnom dovodi do ostecenja jetre, uremije i do prestanka rada srca. Zato oprez oprez i samo...oprez. Najcesce se moze naci sredinom leta, a vrlo je cesta gljiva. Takodje postoji bela varijanta Amanita verna. Iste je otrovnosti samo je njen sesiric skroz beo, i nesto je redja.

Slika

Ako je kojim slucajem nadjete i uberete, budite sigurni da vam na rukama nije ostao ni najsicusniji deo jer slucajnim gutanjem moze da dodje do nezeljenih posledica.

Korisnikov avatar
odiseys
muzičar
Postovi: 1218
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 4:33 pm

Re: Gljive

Postod odiseys » Uto Avg 14, 2012 2:06 pm

odlicna tema!
aj neko ko zna da objasni razliku izmedju jestivog vrganja, i onog drugom
ima li nesto sto je slicno sa lisicarkom?
A little flesh, a little breath, and a reason to rule all – that is myself


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta