Prvo domace takmicenje

Moderator: rista

Korisnikov avatar
Administrator
Site Admin
Postovi: 141
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 10:31 pm

Prvo domace takmicenje

Postod Administrator » Pon Okt 22, 2012 3:29 pm

Prvo domace takmicenje


Svi smo do sada nebrojeno puta gledali slike nozeva poznatih majstora iz "belog sveta" i mastali o nabavci nekog modela koji je delovao poput onoga sto nam treba. Nas forum je u medjuvremenu postao mesto na kome se ljudi slicnih interesovanja druze i razmenjuju iskustva pa smo na taj nacin saznali za vise ozbiljnih majstora koji bi bez lazne skromnosti mogli stajati uz mnoga poznata imena nozarskog sveta. A bio bi greh barem ne pokusati da se takav potencijal iskoristi. Elem, pao je dogovor da se organizuje takmicenje za najuspesniji noz namenjen boravku u prirodi tj. takozvanim outdoors aktivnostima. Takmicenje je u dobroj meri inspirasano slicnim manifestacijama koje se odvijaju u sredinama sa dugom tradicijom zanatske izrade nozeva. Nasa zelja je da domacim majstorima pruzimo priliku da promovisu vlastito umece u izradi nozeva ali i sopstveno vidjenje onoga kako po njihovom misljenju treba da izgleda i "radi" namenski noz za boravak u prirodi. Sa time na umu odredili smo minimalne propozicije i uoblicili ih u ovaj poziv:

Takmicenje za nabolji "Outdoors noz" 2012. godine u organizaciji WWW.OUTDOORS-FORUM.COM
Nadmetanje ce se odrzati 01.12.2012. godine u Lapovu, na lokalitetu Druidove kolibe sa pocetkom u 10,00 sati. Prijave se primaju do kraja 25.11.2012. godine. Uz uplacenu kotizaciju od 1500 dinara pravo ucesca ima svako sa nozem koji je sam napravio za ovo takmicenje (ranije izradjeni i vec publikovani primerci ne mogu ucestvovati). Noz koji se takmici ne moze imati secivo duze od 150mm i ukupna duzina noza ne moze preci 280mm. Takmicarski deo programa obuhvata prakticni prikaz mogucnosti svakog noza i ocenjivace se na osnovu uspesnosti u obavljanju sledecih zadataka:

- presecanje u zamahu slobodno viseceg kudeljnog kanapa debljine 25mm maksimalno na 150mm od donjeg kraja
- presecanje krovne letve pri cemu se ocenjuje vreme i broj udaraca
- izrada ljuski za potpalu (feather-sticks) od oblice za 2 minuta. Ocenjuje se broj i gustina ljuski duzih od 7cm
- ocena ostrine presecanjem u povlacenju papira formata A-4
- sposobnost noza da brije
- "snap-out" tj. bocno izvaljivanje noza zabodenog u camovu dasku na 10mm dubine od vrha
- prednost u ocenjivanju donosi manja masa noza
- komisija ce imati 30 min. da na osnovu subjektivne procene svakoga clana vrednuje "ukupni utisak" koji se tice komfora upotrebe, preciznosti izrade i detalja a rezultat tajnog

glasanja bice dodat ukupnom zbiru osvojenih bodova tokom testiranja.
Svaki majstor ce licno izvoditi testove (ili ce za to angazovati coveka po svom izboru). Pobednik ce dobiti diplomu i plaketu za "Outdoors noz 2012. godine" a citav dogadjaj bice medijski propracen TV prilogom i clankom u casopisu "Kalibar".


Pre pocetka takmicenja komisija ce prakticno demonstrirati postupak za svaki zadatak koristeci za to serijski izradjen noz. Za svaki test takmicari ce sami izabrati komade drveta i kanapa iz pripremljene kolicine koja ce biti 3x veca od broja prijavljenih ucesnika.
Sigurni smo da ce ovakvo takmicenje biti dobitak i za takmicare i za korisnike njihovih nozeva ali i za sve druge koji gaje interesovanje za izradu i upotrebu ove vrste opreme.

Vidimo se u Lapovu!

Diskusija i komentari na:
Prvo domaće takmičenje u organizaciji OUTDOORS-FORUM-a

Povratak na “Pravila , Obaveštenja , Pitanja i Odgovori”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta