Stranica 1 od 2

Brest za test

Poslato: Pet Sep 01, 2017 6:54 pm
od uncle_bob
Konačno sam se odlučio da žrtvujem trupčić i pokušam iz njega da izvadim luk. U pitanju je brest koji je osušen i možda presušen, stajao je dugo napolju delom na suncu.
Slika

Slika

Slika

Slika

Pocepan je i izvukao sam cepanicu koju sam očistio do srčike. Baš sam se namučio, ali počeo sam da kapiram kako se koristi skraper( Koristio sam naoštren nož za abrihter). Rezultat je vidljiv na fotografijama, slikao sam tako da se vide zakrivljenja. Interesuje me mišljenje iskusnijih članova, da li ovde ima materijala za dobar luk, ili za kočić za paradajz? Dužina parčeta je 195cm, ako skratim na 150 mogu da dobijem relativno pravu cepanicu.

Re: Brest za test

Poslato: Sub Sep 02, 2017 3:40 pm
od woodsman
Sa slika se vidi da je komad sasvim ok za luk,samo sto se ne vidi bas najbolje da li ce tetiva da prolazi kroz centar drske,ako ne prolazi onda moras da ga ispravljas.A to sto je mozda presusen samo ga stavi malo u podrum da vrati vlagu.I srecno sa radom.

Re: Brest za test

Poslato: Sub Sep 02, 2017 5:32 pm
od uncle_bob
Brine me što je gornji deo u recurve, a sa donje strane skoro nikako. Pre skidanja beljike je situacija bila mnogo bolja. Inače od onolikog trupca malo je bilo dobrog drveta, bilo je dosta pukotina i jako nepravilno se cepao, sa mnogo treščica.

Re: Brest za test

Poslato: Ned Sep 03, 2017 9:20 am
od Pathfinder
150cm ti je prekratko za luk prosečnog natega. Vidi da izvučeš još kojih 10-20cm najmanje.

Re: Brest za test

Poslato: Sre Sep 13, 2017 1:09 pm
od uncle_bob
Elem...od ovih trupaca sa slike izgleda nema velike vajde. Sklepao sam rajzer i dva kraka od bresta, luk je funkcionalan ali je spor i ima baš veliki set, ili string follow, šta je već, nije mi najjasnije. Uspevam da gađam sa njim do nekih 40m u metu oko 1m u prečniku sa strelama od 50-ak grama iliti oko 770 grain a da nema mnogo padajuću putanju. Nema onog zvuka strune pri odapinjanju i kad se skine struna baš zadrži zakrivljenost krakova koji su bili inače skroz pravi. Probao sam i sa kracima od hrasta, takođe suv odsečen u šumi i drastično je bolji ali krt- brži izbačaj strele sa slabijim kracima i na kraju pucanje kraka. Inače sam pazio da ne preopteretim drvo, ali.... Konačno, moj zaključak: mrtvo drvo nije za luk, pusti ga nek' počiva. Čekam da se osuši bagrem, deluje mi da sam našao odličan materijal za sledeći projekat.

Re: Brest za test

Poslato: Sre Sep 13, 2017 6:39 pm
od Pathfinder
"rajzer i dva kraka"?

Re: Brest za test

Poslato: Čet Sep 14, 2017 10:35 am
od Pathfinder
Hteo sam reći, nisi pravio luk iz komada, nego si ga raščlanio na tri stavke?

Re: Brest za test

Poslato: Čet Sep 14, 2017 10:58 am
od uncle_bob
Da, napravio sam znači decurve takedawn bow sa kracima od onog brestovog trupca sa slike, nisam imao čime da izmerim funtažu ali cenim da je 40-50# , 69" dužine , koristim strele 28" bagremove i brestove, slične su težine i osobina- oko 770 grain. Opšti utisak je da je luk baš spor, drvo nema elastičnost i zadržava značajno u upadljivo zakrivljenje posle skidanja tetive, koje se delimično izgubi posle nekog vremena. Pošto je ovo radna verzija napravljena da imam bilo šta za gađanje, neće biti dorađivan dok ne napravim nešto kvalitetno. Bilo mi bezveze da slikam.

Re: Brest za test

Poslato: Čet Sep 14, 2017 11:03 am
od Pathfinder
Iskreno, nije mi najjasnija fascinacija izrade takvih lukova kod početnika koju primećujem. Preferiraš taj dizajn, to ti je bilo najlakše da probaš napraviti, nešto treće?
Ako bi postavio sliku toga što si napravio, na tetivi, na nategu, i možda i neki video snimak, mogli bi štošta mudro da ti kažemo.

Re: Brest za test

Poslato: Čet Sep 14, 2017 12:41 pm
od uncle_bob
Stvar je čisto emotivno/praktične prirode. Imam jaku želju a malo mogućnosti pa se opredeljujem za ˝varijantu mogućeg˝ što bi rekli natovci. Za izradu luka iz jednog komada drveta potrebno je naći skoro 2m dužnih kvalitetnog suvog drveta što ispostavilo se nije baš lako. Letvice od 1m je mnogo lakše naći i mnogo je lakše iz krivog i čvornovatog trupca izvaditi krak za takedawn. Uz to na poslu imam vremena i mogućnosti da izradim rajzer natenane pa mi to skraćuje utrošak vremena kod kuće.