Stranica 1 od 2

Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Čet Avg 18, 2011 6:38 pm
od druid
Drvo radi dobijanja optimalnog luka ponekad mora da pretrpi modifikacije originalnog oblika. Te modifikacije za početak je najlakše da podelimo na tople i hladne da bi bolje pojasnili njihovu svrhu.
Prvo o hladnim modifikacijama jer je njih manje...
Hladne mdofikacije se ponekad primenjuju sa diskutabilnim uspehom kod drveta pri sušenju: drvo se stavlja u reflex i tako suši. Uspeh je različit i uglavnom drvo gubi dosta tog nasilno uvedenog reflexa.
Neki lukari propagiraju kvašenje drveta i lagano i dugotrajno natezanje u željeni (uglavnom refleksni) oblik. Moje lično mišljenje je da od toga slabe vajde ima...
Tople modifikacije:
Uglavnom se primenjuju dve vrste toplih mdofikacija: vrelim vazduhom i vodenom parom.
Krivljenje drveta vodenom parom je zahvalnije na debljim sekcijama drveta i pri oštrijim uglovima (kod rekurvi na primer).
Krivljenje drveta vrelim vazduhom je dosta zahtevno, zahteva perfektno suvo drvo i nije moguće sprovoditi radikalnije i oštre korekcije oblika drveta. Uglavnom se koristi za blage rekurve i refleksovanje celog luka.
Kao i ostale teme ovde i ova je otvorena za sve diskusije i pitanja, sada smo je samo načeli. Izvolite...

Re: Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Uto Avg 23, 2011 4:17 pm
od druid
Pošto nigde nije moguće pronaći tačne podatke o odnosu prečnika oko koga se savija i debljine drveta koje se savija (bez oštećenja) rešio sam da se praktično pozabavim time. Pošto drveta imam dovoljno u procesu sam pravljenja jajaste forme za savijanje drveta- da na jednom alatu (ako možemo tako da ga nazovemo) imam različite krivine zavisno od potrebe. Sve podatke ću se potruditi da uredno složim da budu od neke koristi. Ako neko ima neki pametan predlog u vezi ovog- slušam.

Re: Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Ned Okt 16, 2016 7:41 pm
od jaws
Ima li smisla i kako raditi uzdužnu korekciju...ja sam u ovome početnik da se razumijemo!!
Evo jedna fotka ,valjda će se skužiti na šta mislim.
https://drive.google.com/file/d/0B02y2UbQzb25UXRhUUk4M0xENGM/view?usp=sharing

Re: Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Ned Okt 16, 2016 9:21 pm
od Jones
druid napisao:Pošto drveta imam dovoljno u procesu sam pravljenja jajaste forme za savijanje drveta- da na jednom alatu (ako možemo tako da ga nazovemo) imam različite krivine zavisno od potrebe. Sve podatke ću se potruditi da uredno složim da budu od neke koristi. Ako neko ima neki pametan predlog u vezi ovog- slušam.


pa sad ne znam da li je i koliko pametno, ali mislim da bi možda najefektnija jajasta forma, koja je dovoljno velika i črsta, da odgovara zahtevima lukara, mogla da se napravi od veće PVC cevi (kad kažem veće mislim na one kroz koje može čovek da se provuče), jer verovatno može da se pronađe po firmama koje se bave kanalizacijom i vodovodom neki segment do metra širine, pa da se od njega napravi jajasta forma u preseku. Što se tiče samog krivljenja to bi bio poseban poduhvat jer bi valjalo da se radi leti na većoj temperaturi, i sa unapred pripremljenim šablonima. Šabloni bi mogli da se naprave ili od blažujke ili od drugih cevi manjeg prečnika

Slika

ovde je dat prikaz ugrubo, ali tesko je postići takav oblik na jednostavan način, pogotovo da preko toga može da se uradi nešto čvrsto, kao što je oblikovanje drveta.

Druga ideja od blažujke je da se prosto na ploči nacrta forma, kakva je potrebna, i da se zatim taj šablon ponovi nekoliko puta od istog materijala. Posle toga se svi delovi slepe jedan za drugi u zavisnosti kolika debljina je potrebna i preko te ivice se radi posao. Ovo je možda još bolja ideja jer u telu blažujke mogu da se izbuše i rupe koje mogu da se koriste da se konopcem zateže drvo luka kada se postavi u željeni oblik
To bi trebalo ugrubo da izgleda ovako samo da oblik bude jajast ili kakav je potreban...

Slika

Re: Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Ned Okt 16, 2016 11:00 pm
od mbole
Hmmm... za razlicite krivine zavisno od potrebe, je davno izmisljen krivuljar.
Slika
Drugim recima, iskopirati njegov oblik uvecan za potrebni broj puta.

Re: Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Pon Okt 17, 2016 12:13 am
od veselibajker
Da, da, utrošak dva kubika materijala i 100 radnih sati za peglanje igračke baš imaju smisla. Zar nije lakše i brže početi novi luk? Ili propuštam neki novi lek?

Re: Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Pon Okt 17, 2016 12:43 am
od mbole
Naravno da ima smisla. Jos jedna igracka i igranje dok je pravis :)

To ti je ko sa decom.
Neki vole samo da se zanimaju sa njima, ja sam uvek zadovoljstvo nalazio i u tome da ih pravim :)

Re: Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Pon Okt 17, 2016 8:01 am
od Pathfinder
deluje kao da tetiva seče dršku baš kako treba tako da uz malo opreza nema potrebe za korekcijom, baš će biti zanimljiv luk :)
A za former kod oblikovanja toplotom je dovoljan šablon kao jedna četvrtina ovog donjeg koji je pokazao Jones. Kažem namerno oblikovanje a ne korekcije jer za razliku od rekurva i slično, korekcije su skoro pa uvek unikatni problemi pa se lako mogu "nabudžiti", potkajlovati, ugurati, pričepiti, itd...

Re: Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Sub Jan 21, 2017 1:16 pm
od tokatokic
Nigje nisam pročitao kuvanje kao jedan od načina savijanja drveta. Meni ono nekako djeluje najsigurnije za ekstremnije krivine i deblje drvo, samo treba više čekati da se suši. Zbog čega ga niko ne pominje?

Re: Savijanje drveta (toplo i hladno)

Poslato: Sub Feb 11, 2017 7:47 pm
od tokatokic
druid. pario sam jedan komad bagrema pokrio krpom i al folijom digitalnom vagico mjerio tezinu prije i poslije pokaza da je dobio 9 grama ( 15cm nize vode da ne praska), drugi dan opet ali bez al folije i mnogo manje vode da sigurno ne prska opet pokaza da je dobio 9 grama, citao sam tvoje postove da drvo bude malkice suvlje, o čemu se radi đe je greška? inace radi li ko sta niko nista ne objavljuje je li ovaj forum pokojni? :teasing-poke: