Postod veselibajker » Sub Jul 18, 2020 11:46 am
Није ми било тешко да потражим тренутну понуду модерних погона за брђанске бицикле.
Онда сам урадио и анализу тренутног погона који возим 3х9 и могуће замене у виду 1х11.
Закључак - ако напред ставим погонски ланчаник са 34 зуба, а позади Shimano XT касету са 11 ланчаника у распону 11 до 46, добио сам врло приближно решење. Немам најспорији пренос који слабо користим и немам најбржи пренос који још мање користим. Имам 11 доступних брзина, један мењач мање и врло дугачак кавез задњег мењача који је ближе тлу него мој тренутни.
Брзину од 40 km/h постижем само низбрдо. На равном, са овим гумама могу само да је сањам. Нисам тркач, него брдски бициклиста и планинар коме бицикл омогућава исто уживање на дупло дужим стазама.
Враћам се на тему ланца и његовог отклона у страну. Да, ланац на 1х11 иде превише лево-десно по мом мишљењу и то ми се не свиђа, а посебно ми се не свиђа што су данашњи ланци уски да би се упаковали у задате димензије и трају врло кратко. Возио сам својевремено Shimano STX опрему из 1994. која је после 15 година била у одличном стању, а ланац спреман за још много километара. Пренос је био 3х7, све од челика, а ланац много јачи.
За друга "zarekg", радио сам и анализу преносних односа погона 3х9 и дошао до бројки које потврђују да смицање ланца у страну нити има смисла нити има потребе. Више трења, више напрезања, брже трошење компоненти и расипање енергије (ово више гледају тркачи, него брђани). Нпр. највећи погонски ланчаник и шести гоњени (23 зуба) дају сличан преносни однос као најмањи погонски и најмањи гоњени ланчаник, али у овом другом случају ланац иде по дијагонали и напрегнут је до највише мере. Дакле, такав избор ланчаника нема смисла.
Све је једноставно, логично, разрађено на многим интернет форумима које не пратим, саветовано од стране произвођача (оних што хоће да подвале нешто ново и скупо) и корисника којих на западу има у милионима. Нису ово моје тврдње, него чињенице.
Мени је битно да справа ради, да траје, да је прецизна, да трпи скакање по камењару и моју снагу на успону.
Живи и пусти друге да живе!